Podjetnike privlačijo tuji trgi iz različnih razlogov, kot npr. izkoriščanje potenciala rasti, posedovanje tržno zanimivih izdelkov, ustvarjanje dodatnega dobička razpoložljivost proizvodnih zmogljivosti, majhnost domačega trga in številni drugi. Trenutno stanje svetovnega gospodarstva postavlja v ospredje tudi negotovost glede bodočih gospodarskih gibanj in željo podjetij, da bolj razpršijo svoja tržišča in na ta način zmanjšuje svoj riziko poslovanja.

V današnjem članku se bomo osredotočili na skupino podjetij, ki prvič stopajo na tuje trge in podjetja, ki jih zanimajo novi trgi.

 

Podjetje lahko najde še več ovir in potencialnih stroškov, ključno pri vstopanju na tuje trge pa je razumevanje lokalnega trga in obnašanja porabnikov

Osnovni nasveti, ki jih je smiselno upoštevati za uspešen nastop na tujih trgih:

 • Osredotočite se na trg, ki največ obljublja: uspešna podjetja se osredotočajo na en tuj trg naenkrat, šele po uspehu na prvem trgu se lotijo
 • Pogovorite se s slovenskimi podjetji, ki so uspela na vašem ciljnem tržišču. Poglejte v bazo sloexport.si.
 • Zagotovite potrebna finančna sredstva. Raziskovanje tujega tržišča lahko traja dalj časa in stane več od pričakovanega. Bodite pripravljeni tudi na dodatne stroške.
 • Pripravite se na povpraševanje: Bodite pripravljeni zadovoljiti povečano povpraševanje kot posledico uspešnega izvoza. Ne pozabite načrtovati, kako boste prilagodili svoj proizvod ali storitev potrebam in okusu vaših ciljnih tržišč.
 • Telefonski pogovori in e-pošta so odlični za začetek, ampak najboljša so osebna srečanja.
 • Razvijanje tujega tržišča je dolgoročna naloga. Za to so potrebni čas, napor in sredstva.

 

Ko se odločite za pričetek aktivnosti iskanja primernih poslovnih partnerjev imate priložnost, da si brezplačno pridobite informacije na različnih poslovnih portalih. V nadaljevanju vam jih predstavljamo nekaj pogosto uporabljanih.

 

Enterprise Europe Network

S 600 centri v več kot 60 evropskih državah in približno 4.000 izkušenimi strokovnjaki, povezanimi v enotno mrežo, je Enterprise Europe Network največja mreža v Evropski uniji na področju nudenja strokovnega znanja in storitev podjetjem, in drugim poslovnim in inovacijskim institucijam.   Osnovne    informacije    in    svetovanja    so    za    podjetja    brezplačna. Nudi vam možnost uporabe spletne baze mednarodnih poslovnih partnerjev, v kateri se nahaja več tisoč aktualnih poslovnih priložnosti.

 

Access2Markets

Access2Markets je nov portal, na katerem lahko izvozniki in uvozniki EU najdejo podrobne informacije o tarifah, pravilih o poreklu, davkih in dodatnih dajatvah, uvoznih postopkih in formalnostih, zahtevah za izdelke, trgovinskih ovirah in statistiki trgovinskih tokov. Na ta način lahko najdete najboljši vir ali izvozni trg za svoje izdelke.

Poleg informacij po posameznih državah o izvoznih in uvoznih pogojih nudi Access2Markets:

 • smernice po korakih za izvoz/uvoz blaga in storitev ,
 • podrobne smernice o pravilih o poreklu,
 • orodje, ki vam bo v pomoč pri ocenjevanju porekla izdelka,
 • razlago trgovinske terminologije,
 • informacije o tem, kako bodo sčasoma odpravljene tarife v okviru trgovinskih sporazumov
 • statistiko trgovinskih tokov z

 

SLOEXPORT

SloExport je projekt Gospodarske zbornice Slovenije in SPIRIT Slovenija. Namenjen je promociji slovenskih podjetij in predstavitvi slovenskega poslovnega okolja tuji poslovni javnosti, predvsem podjetjem, ki jih zanima sodelovanje s slovenskim gospodarstvom. Podatkovna baza SloExport vsebuje podatke o preko 6.000 slovenskih izvoznikih in o omogoča iskanje po različnih kriterijih..

 

SPIRIT izvozno okno

Javna agencija SPIRIT Slovenija izvaja številne storitve na področju internacionalizacije, Odgovore na vprašanja, kot so: kako poslovati na tujih trgih, kako izbrati pravi trg, kje dobiti izvozni nasvet, kako predstaviti izdelke in storitve v tujini, kako priti do tujih poslovnih partnerjev in kje pridobiti finančna sredstva, da bodo vaše izvozne aktivnosti še uspešnejše, najdete na spletnem portalu Izvozno okno

 

Gospodarska diplomacija | GOV.SI

Na številnih predstavništvih v tujini delujejo ekonomski svetovalci, katerih naloga je pomoč slovenskim podjetjem pri prodiranju na tuje trge. Delo ekonomskih svetovalcev dopolnjuje po vsem svetu razvejana mreža častnih konzulov Slovenije, katerih glavna naloga je zastopanje gospodarskih interesov Slovenije.

 

Ko se boste odločili za udeležbo na individualnih sestankih in udeležbo na kooperacijskih srečanjih se nanje dobro pripravite. Zberite informacije o ciljnih podjetij in vsekakor preverite njihovo boniteto. Pri načrtovanju sestankov poskrbite, da se boste pogajali s kompetentnimi osebami v podjetju in pripravite vse potrebne informacije in gradiva. Sledijo pogajanja in …. morda uspešni dolgoročni posli.

 

Viri: Priročnik za izvoznike (Deloitte), Spirit, Izvozno okno, SloExport, Access2Markets portal, portal www.gov.si

 

Pripravil: Vladimir Rudl, podjetniški mentor

Maribor, 27.10.2023

 

Projekt SPOT svetovanje in mentoriranje Podravje 2023 je sofinancirano s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

Published On: 27 oktobra, 2023 / Categories: Nekategorizirano /

Prijavite se v naš sistem e-informiranja

Seznanjali vas bomo z najaktualnejšimi informacijami iz poslov.

Sporočilo je bilo poslano.
Napaka. Poskusite ponovno.

Strinjam se s pogoji GDPR.